BAZENSKA OPREMA

Osnovna oprema

Osnovna bazenska oprema definira se kao oprema koja je neophodna za pravilan rad bazena tj. bez iste bazen ne bi mogao pravilno funkcionirati.

skimmer-bazen

Skimmerski sustav

 • podni odljev
 • skimmeri
 • povratne (istrujne) mlaznice
 • filtarska (cirkulacijska) pumpa
 • filtar sa višepoložajnim ventilom
 • regulator nivoa vode
 • osnovne strojarske i elektro instalacije
 • zasebni vakuum priključak

Preljevni sustav

 • podni ispusti (kompenzacijski spremnik i bazen)
 • povratne (i strujne) mlaznice
 • preljevni sustav (preljevni kanal, preljevne rešetke, spojni cjevovod)
 • kompenzacijski spremnik
 • filtarska (cirkulacijska) pumpa
 • filtar sa višepoložajnim ventilom
 • automatska jedinica za nadopunu vode
 • vakuum priključak
 • osnovne strojarske i elektro instalacije
preljevni

BAZENSKA OPREMA

Dodatna oprema

Dodatna bazenska oprema. Pod pojmom dodatna bazenska oprema definira se oprema koja nije nužna za osnovnu funkcionalnost bazena ali svojom funkcijom prodonosi automatizaciji bazenskog postrojenja, vizualnom efektu, vodenim atrakcijama i užitcima, ugodnijem kupanju i sl. Povećavanje dostupnosti i razvijanje kulture korištenja bazena doveli su do razvijanja raznovrsne dodatne opreme različitih proizvođača pa je tako u slijedećem dijelu opisana općenito sa osnovnim podjelama. Detaljnu ponudu proizvoda pronađite u našem katalogu ili web. trgovini ili nas jednostavno kontaktirajte. Neke vrste dodatne opreme moguće je dodati u već postojeće bazensko postrojanje bez većih zahvata dok je ugradbu neke od vrsta dodatne opreme potrebno predvidjeti ranije (više informacija u usluzi projektiranje).

02

Bazenska rasvjeta

U današnje vrijeme LED izvedba bazenskih reflektora gotovo je potpuno istisnula zastarjelu halogen izvedbu. Led rasvjeta dostupna je u jednobojnoj i RGB (višebojna) izvedbi.

dezinfekcija2

Automatska dezinfekcija bazenske vode

Tvrtka Bazenska Tehnika preporuča i ugrađuje samo uređaje renomiranih proizvođača iz EU. Osim obavezne pH korekcije za dezinfekciju bazenske vode u ponudi imamo sve vrste i načine dezinfekcije (korom, bromom, UV-sterilizacijom, ozonacijom, solnom elektrolizom).

01

Bazenske atrakcije i efekti

Uređaji za hidromasažu, protustrujno plivanje, gejziri, slapovi su uređaji koji omogućuju opuštanje i potrebno razgibavanje te pridonose užitcima korištenja bazena kao i vizualnom efektu (npr. slapovi sa integriranom rasvjetom)

 

Grijanje i dogrijavanje bazenske vode

 

Održavanje adekvatne temperature bazenske vode čini bazen ugodnim za kupanje te kod otvorenih bazena znatno produljuje sezonu kupanja. Odabir načina zagrijavanja ovisi o namjeni i volumenu bazena te situaciji i mogućnostima na samom objektu kao i o željama klijenta.

 

Zagrijavanje el. grijačem

 

Najnepovoljniji način zagrijavanja koristi se samo kod manjih volumena bazena i kod hidromasažnih bazena. Omjer utrošene el. energije i dobivene toplinske energije za zagrijavanje bazenske vode je jednak (COP = 1).

 

Zagrijavanje toplinskom pumpom

 

Instalacijom zasebne bazenske toplinske pumpe omjer između dobivene toplinske energije i utrošene el energije povećeva se i ovisno o tipu iznosi (COP = 4-6). Bazenske toplinske pumpe jednostavne su za ugradbu na novim i na postojećim postrojenjima. COP (eng) – coefficientofperformance – omjer između toplinske i el. energije kod topl. strojeva.

 

Solarno grijanje

 

Instalacija solarnih panela kroz koji po potrebi cirkulira bazenska voda uz ugradbu adekvatne automatike prestavlja kvalitetno rješenje na objektima gdje je moguće ostvariti odgovarajuću osunčanost panela.

 

Zagrijavanje preko kućnog sistema centralnog grijanja

 

Instalacija izmjenjivača topline kroz koji jednim dijelom cirkulira bazenska voda a drugim dijelom primarna topla voda iz sistema centralnog grijanja te uz odgovarajuću automatiku regulira temperaturu bazenske vode.

zagrijavanje_bazena_el-grijac
zagrijavanje_bazena-pumpa2
zagrijavanje_bazena_pumpa1
zagrijavanje_bazena_pumpa3
zagrijavanje_bazena_solarno
zagrijavanje_bazena_kucno_centralno
bazenski-prekrivaci
namatalica

Bazenski prekrivači i namatalice

Korištenje bazenskih prekrivača kad bazen nije u upotrebi sprječava upadanje nepotrebnih nečistoća u bazen te hlapljenje vode sa površine bazena što je značajna stavka kod očuvanja temperature bazenske vode. U periodima kada je bazen u funkciji uglavnom se koriste „plivajuće“ navlake izrađene od pvc materijala te dijelom ispunjene zrakom koji pospješuje plivanje na vodi. U sprezi sa odgovarajućim namatalicama jednostavne su za rukovanje i održavanje. Automatske rolo navlake sa zasebnim pvc plutajućim roletama izrađenim prema mjerama bazena smještaju se u dijelu bazena ispod vode, zasebnom pregrađenom prostoru također ispod razine vode ili u posebnom kućištu iznad razine vode. Posebnost ovakvih tipova je mogućnost dogrijavanja bazenske vode preko solarnih roleta , automatsko upravljanje te mogućnost spajanja na sustav upravljanja preko interneta. Sigurnosni prekrivači koji se koriste u periodima kad bazen nije u funkciji izrađene su od pvc folije ili mreže a svrha im je sprječavanje neželjenog upadanja u bazen, onečišćenja bazena iz okoline i sl.

Automatizacija bazenskog postrojanja

Svrha što bolje automatizacije bazenskog postrojenja je svesti redovite postupke i preglede u svrhu održavanja bazenskog postrojanja na najmanje moguće tj. povremene vizualne preglede i zamjene spremnika sa kemikalijama te redovite servise ovlaštenog servisera. Prilikom izrade naših bazena u osnovnoj opremi ubrajamo i automatsku regulaciju razine bazenske vode te automatsko upravljanje radom bazenskog postrojenja putem dnevnog ili tjednog programatora što predstavlja minimalnu razinu automatizacije bazenskog postrojenja.

Upravljanje radom filtera – automatsko pranje i ispiranje filtra regulirano vremenom ili tlakom.

Automatsko mjerenje kvalitete bazenske vode i doziranje – je već ranije spomenuto u zasebnom poglavlju.

Regulacija temperature bazenske vode – neovisno o načinu zagrijavanja.

22
23
27
25

Pribor za čišćenje i automatski čistači

Neovisno o vrsti i tipu svaki od bazena potrebno je povremeno mehanički očistiti bilo da se radi o mehaničkom čišćenju četkama i mrežicama , vakuumskom čišćenju ili automatskom čišćenu pomoću specijalnog robota za čišćenje bazena.